Viktig information – steg för steg

Senast ändrad: 08 december 2022

Här samlar vi viktig information som du behöver inför din studiestart och de första veckorna på din nya utbildning.

1. Tacka ja till din plats

Antagen i urval 1 - första antagningsbeskedet (i mitten av december)
Om du är antagen eller reservplacerad efter urval 1 måste du tacka ja till din plats för att behålla den. Följ anvisningarna i ditt antagningsbesked som du hittar på Mina sidor på antagning.se
Var noga med att läsa ditt antagningsbesked för att se vilket sista svarsdatum som gäller för just dig. Uteblivna, ofullständiga eller sena svar leder till att du förlorar din plats.

Antagen i urval 2 - andra antagningsbeskedet (omkring slutet av december)
Om du blir antagen eller reservplacerad i urval 2 behöver du inte tacka ja genom antagning.se.

Antagen efter att programmet eller kursen startat
Om du erbjuds en plats på en kurs eller ett program som redan har startat blir du kontaktad via den e-post du angivit på antagning.se. Du tackar ja eller nej till erbjuden plats genom att svara på mejlet inom angiven tid. Får vi inte svar kommer vi att kontakta nästa reserv på listan.

Om du är antagen med villkor
Villkoret innebär att du inte uppfyllde behörighetsvillkoren när du anmälde dig, men att du kan antas om du blir behörig innan kursen eller programmet startar. 

Om du är antagen med villkor till en kurs måste villkoret vara uppfyllt vid kursstarten. Det är den ansvariga institutionen som gör denna kontroll. Mer information om vad som gäller hittar du på studentwebben. Till självständiga arbeten blir du alltid antagen med villkor. Du behöver kontakta kursledare/kursadministratör för att visa att du uppfyller villkoren så att de kan registrera dig.

Om du är antagen med villkor till ett masterprogram måste du senast två veckor efter kursstart kunna visa att du uppfyller villkoren. Om du studerar utomlands behöver du ladda upp dina dokument på antagning.se.

Om du ändrar dig
Om du har blivit antagen till en utbildning som du inte längre vill gå lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor på antagning.se. Detta gäller oavsett om du vill tacka nej till en kurs eller ett program.

2. Ordna bostad

Du är själv ansvarig för att ordna bostad. På våra campussidor kan du läsa mer om boende på din studieort.

3. Sök studiemedel från CSN

Sök studiemedel för dina studier. Här kan du läsa mer hur du ansöker om studiemedel hos Centrala studiestödsnämnen (CSN).

Tips: Sök studiemedel för ett helt läsår om du är antagen till program eller om du vet att du ska läsa två terminer. Då behöver CSN inte titta på dina studieresultat från höstterminen innan du kan får studiemedel för vårterminen. Du undviker på så vis risken att stå utan studiemedel under ditt första läsår på SLU.

4. Upprop och kursstart

Antagen till ett program
Du som är antagen till ett program måste närvara vid uppropet för programstudenter. Har du förhinder att närvara måste du meddela det per mail till Antagningen senast 09:00 på uppropsdagen. Information om uppropet hittar du under din studieort på webbsidan Upprop och kursstart.

Antagen till fristående kurs
Är du antagen till en fristående kurs går du istället direkt till din första föreläsning. Du kan söka efter ditt schema på kursens kurssida.

Antagen till ortsoberoende distanskurs
Om du är antagen till en ortsoberoende distanskurs hittar du information om kursstart och kursens upplägg på kursens kurssida.

Sent antagen efter att programmet eller kursen har startat
Om du antagits till ett program eller kurs som redan startat är det viktigt att du deltar i undervisningen så snart som möjligt. Under punkt 7 har vi beskrivit hur du hittar schemat för din första kurs.

5. Aktivera ditt studentkonto

Med studentkontot kan du logga in på studentdatorer, logga in på studentwebben, använda bibliotekets resurser och logga in på ditt SLU e-postkonto. 

Om någon på SLU vill kontakta dig eller informera dig om något är det denna mejladress de kommer använda. Ta därför för vana att läsa mejl som skickas till din SLU-mejladress.

Läs mer om hur du kommer igång med ditt studentkonto.

6. Registrering

Om du är ny student på SLU, måste du först aktivera ditt studentkonto innan du kan registrera dig. Läs mer om hur du gör för att aktivera ditt studentkonto under punkt 5.

Om du är antagen till en kurs eller ett program, måste du registrera dig för att kunna behålla din plats och delta i dina studier vid SLU. Registrering är också viktigt för att få ditt studiemedel utbetalt och få dina studieresultat dokumenterade.

Registrering på program

Du som är antagen till ett program innan terminen startar registreras på din första kurs i samband med uppropet vid terminsstart. Du som antas sent, efter att teminen startat, registreras i samband med att du påbörjar första kursen. Observera att du alltså inte kan registrera dig online till första kursen inom programmet. Efter den första kursen måste du registrera dig till varje enskild kurs som ingår i programmet.

När du är registrerad kan du skriva ut ett registreringsintyg och intyg om studieresultat i Ladok Student.

Kontakta din kursledare eller kursadministratör om du har problem med självregistreringen. Deras kontaktuppgifter finns på kurssöksidan. Antagningen vid SLU kan inte registrera studenter.

Registrering på kurs 

På de flesta kurser kan du göra en självregistrering på Studentwebben/Ladok Student en vecka innan kursen startar. Om du inte kan registrera dig på kursen, kan det bero på:

  • Att registreringsperioden är avslutad eller inte har börjat.
  • Du är antagen med villkor.

Ta kontakt med den institution som ansvarar för kursen om du har problem med att registrera dig.

Registreringen gör du i Ladok Student genom att följa stegen nedan.

  1. Gå till Ladok Student
  2. Sök och välj "Sveriges lantbruksuniversitet"
  3. Klicka "Proceed to log in"
  4. Logga in med dina inloggningsuppgifter för ditt studentkonto på SLU
  5. Du registrerar dig varje studieperiod på de kurser du ska studera.
  6. Du kan tidigast registrera dig online en vecka innan kursstart på kurser.

 

 

7. Hitta ditt schema för din första kurs

Schemat ska finnas publicerat på SLU:s hemsida senast 4 veckor före kursstart.

Det finns olika sätt att hitta schemat;

Om du är antagen till ett program

  1. Börja med att hitta ditt program på programsidorna.
  2. Välj ditt program och välj därefter ramschema.
  3. Klicka på kursens namn och välj schema.

Om du är antagen till fristående kurs

  1. Sök fram din kurs på kurssöksidan
  2. Klicka på kursens namn och välj schema.

Du hittar kontaktinformation till kursansvarig på kurssidan.

8. Bekanta dig med lärplattformen Canvas

Du loggar in i Canvas genom student.slu.se/canvas med ditt studentkonto (se punkt 5 i checklistan).

Canvas

Canvas är en en lärplattform, en webbaserad kursmiljö, som består av kursrum. Kursrummet kan ses som ett virtuellt klassrum och är ett bra komplement till traditionell salsundervisning.

Canvas har fyra funktioner:

  • Distibuerar material, instruktioner, länkar och lärandemål.
  • Möjliggör inlämning av arbeten på ett säkert sätt.
  • Kommunikation med din lärare och andra studenter i kursen.
  • Verktyg för utvärderingar, prov och duggor.

Kursledaren bestämmer när en kurs ska bli synlig i Canvas. Som regel får du tillgång till kursrummet när du blir antagen till kursen. Innan du är registrerad på kursen har du endast läsrättighet i kursrummet, vilket innebär att du inte kan göra inlämningar, quiz eller skriva inlägg. Så fort du har registrerat dig på kursen utökas rättigheterna. Tänk på att innehållet i varje kursrum kan variera beroende på kurs.

Om du har frågor om Canvas, kontakta IT-stöd via support@slu.se eller din kursledare.

Läs mer om Canvas.

9. Hitta till SLU

Titta på karta och vägbeskrivningar för att hitta till det campus där du ska studera:

10. Hämta passerkort

Alla studenter tilldelas ett personligt passerkort som ger tillträde till bland annat datorsalar och kan kopplas till skrivare/kopiatorer. Mer information om passerkort.

11. Funktionsnedsättning

Meddela SLU om du har funktionsnedsättning och behöver riktat pedagogiskt eller annat stöd. Kontakta våra samordnare för stöd vid funktionsnedsättning på funka@slu.se.

Du kan skicka in en ansökan om stöd när som helst under året. Ansök gärna så snart du blivit antagen och tackat ja till en kurs eller ett program på SLU. Då är det lättare att få rätt stöd redan när studierna börjar.


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill eller din studiesituation.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här.
Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Boka ett möte
Kontakta oss via telefon eller mejl för att boka ett enskilt möte på campus, telefonmöte eller videomöte.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
Måndag 10-12
Tisdag 10-12
Torsdag 13-15