Fakta
Programmet ges i huvudsak på svenska. Kurser i år 3 kan ges på engelska.
Det engelska namnet på programmet är Companion and Sports Animals - Bachelor's programme.
Den här sidan är till för dig som studerar på sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram.
Här hittar du information om programmet, ditt ramschema, kontaktuppgifter och de dokument som styr utbildningen. Navigera på sidan genom rubrikerna nedan.
Fr.o.m. hösten 2020 görs inga nya antagningar till programmet.
Information till studenter inom Sport- och sällskapsdjur – kandidatprogram som påbörjade utbildningen hösten 2019 eller tidigare.
Eftersom inga nya antagningar görs till Sport- och sällskapsdjur – kandidatprogram kommer kursutbudet att påverkas i takt med att respektive årskurs inte längre erbjuds.
Studenter som följer programmet i normal studietakt och läser kurser i den ordning de ges kommer inte att påverkas. Läsåret 2020/2021 ges kurser inom årskurserna 2 och 3. Läsåret 2021/2022 ges kurser inom årskurs 3. Därutöver finns alltid möjlighet att läsa fristående kurser som kan ingå i examen.
Studenter som av olika skäl tar studieuppehåll kan komma att påverkas av ett förändrat kursutbud. Generellt gäller att den som varit antagen till och registrerad på en kurs som har erbjudits för sista gången, men ännu inte är godkänd, ska erbjudas tre omprov (omtentor) under två år efter det sista kurstillfället, och en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav inom två år efter det sista kurstillfället.
Studenter som vill återkomma till studierna för att avsluta sin utbildning och få ut en examen, kommer att erbjudas hjälp att hitta tänkbara kurser. Det kommer fortfarande finnas möjlighet att anmäla sig till kurser som är relevanta för examen. Kontakta studie- och karriärvägledningen.
Följande kurser som tidigare ingick i Sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram erbjöds för sista gången under läsåret 2019/2020:
Följande kurser som tidigare ingick i Sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram erbjöds för sista gången under läsåret 2020/2021:
Följande kurser som ingår i Sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram erbjuds för sista gången under läsåret 2021/2022:
All information om fakultetens stipendier, inklusive kungörelse och blanketter, hittar du på fakultetens stipendiesida.
Stipendierna utlyses vanligtvis i februari-mars.
Vid praktik/auskultation som är kopplad till en kurs på programmet är alla studenter olycksfallsförsäkrade via SLU:s studentförsäkring oavsett om praktiken är obligatorisk eller frivillig. Kursledaren måste dock ha godkänt denna praktik/auskultation och studenten ska meddela när och var den äger rum (aktiviteten måste ske innan kursen avslutas med godkänt resultat).
För ansvarsförsäkring (om en student skulle orsaka skada på person, sak eller förmögenhet) gäller följande:
Obligatorisk praktik/auskultation (ger poäng på kursen) – beroende på var praktiken utförs kommer SLU eller Kammarkollegiet att ersätta eventuell skada som en student orsakat.
Frivillig praktik/auskultation – studenten eller praktikplatsen/kliniken måste ha en egen försäkring.
Den som följt de vaccinationsprogram som normalt erbjuds barn i Sverige har ett bra skydd mot stelkramp och behöver inte göra någon ytterligare vaccinering före påbörjandet av sina studier. Enligt Socialstyrelsens allmänna råd om profylax mot difteri och stelkramp gäller att en person efter att ha fått fyra vaccindoser revaccineras vart 20:e år.
Med tanke på att området kring Uppsala finns inom de riskområden som Smittskyddsinstitutet (numera Folkhälsomyndigheten) angav 2012 kan vaccination mot TBE rekommenderas för veterinärstudenter, speciellt inför arbete inom kursen Ambulatorisk klinik.
Då allt fler smådjur smugglas in till Sverige och därmed riskerar att föra med sig smitta som t.ex. rabies, kan vaccination mot rabies numera rekommenderas, även om Folkhälsomyndigheten ser risken som minimal.
Alla vaccinationer som rekommenderas för studenter på SLU är helt frivilliga och bekostas av studenten själv.
Allmänna anvisningar rörande förhindrande av smittspridning:
De studerande förväntas följa givna instruktioner och iaktta goda hygieniska rutiner vid allt praktiskt arbete med biologiskt material, t.ex. vid dissektioner, laborationer och övningar med levande djur. Vissa studerande kommer vid vissa typer av undervisning eller under klinikvistelse ofta i nära kontakt med infekterat djur eller material, från vilket smittämne kan överföras till människa. Med hänsyn till detta är det av största vikt att alla studenter iakttar stor försiktighet för att inte bli infekterade. Under klinikvistelse tillkommer risken för överföring av smittämne från djur till djur. Bristande aktsamhet från de studerandes sida kan orsaka avsevärda förluster. Varje sjukdomsfall, där smittsam sjukdom kan misstänkas, ska behandlas som om sådan sjukdom föreligger.
För att förhindra smittspridning är du skyldig att informera dig om och iaktta de speciella föreskrifter och ordningsregler m.m. som gäller vid den aktuella kliniken eller i den aktuella undervisningslokalen. För lantbrukets djur gäller att regler för olika smittskydds- och kontrollprogram måste följas.
Om du utanför SLU kunnat komma i kontakt med en sjukdom, som lyder under epizootilagen (se Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 1999:102), ska du innan du återvänder till SLU anmäla detta till den institution, där du ska påbörja eller fortsätta dina studier.
Klinikvistelse eller verksamhetsförlagd utbildning utgör för de flesta studerande första tillfället att omsätta teori i praktik. Verksamheten bör ses som ett samarbete mellan lärare/handledare och studerande, där dock läraren/handledaren är ansvarig och alltid måste respekteras som beslutande.
För att studietiden vid klinik/VFU-plats/praktikplats ska förlöpa så smidigt som möjligt måste följande allmänna regler följas:
För klinikvistelse gäller även följande regler:
Som veterinär- eller djursjukskötarstudent kan du under vissa förutsättningar arbeta inom djurens hälso- och sjukvård redan innan du tagit examen och fått din legitimation.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida:
Arbetsmiljöverket har beslutat om regler för arbete med djur: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/arbete-med-djur-afs-200817/.
Information om användning av djur/animaliska produkter i utbildningen hittar du i policyn Användning av djur i utbildningen
De grafiska ramschemana i pdf-format visar kurserna som ingår i programmet i en överskådlig bild.
Ramschema Sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram 2021/2022 (pdf)
Ramschema Sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram 2020/2021 (pdf)
Ramschema Sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram 2019/2020 (pdf)
Programmet ges i huvudsak på svenska. Kurser i år 3 kan ges på engelska.
Det engelska namnet på programmet är Companion and Sports Animals - Bachelor's programme.
Kontakta utbildningshandläggaren för frågor om programrådet, tillgodoräknanden, individuella studieplaner m.m.