Maten idag och i morgon, från olika perspektiv
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för TD0013
Läsåret 2023/2024
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50177)
2024-06-03 - 2024-09-01
Läsåret 2022/2023
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50099)
2023-06-05 - 2023-08-27
Läsåret 2021/2022
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50095)
2022-06-06 - 2022-08-28
Läsåret 2020/2021
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50089)
2021-06-07 - 2021-08-29
Läsåret 2019/2020
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50087)
2020-06-08 - 2020-08-30
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0013 Maten idag och i morgon, från olika perspektiv, 7,5 Hp
Food today and tomorrow, from different perspectivesÄmnen
Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap Trädgårdsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Hemtentamen | 3,5 | 0102 |
Obligatoriska moment | 4,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Målet med kursen är att ge introducerande kunskaper om matkultur och matproduktion i dagens och morgondagens samhälle, ur olika vetenskapliga perspektiv. Kursen ger en översikt som spänner över olika aspekter om mat; från molekylära och genetiska aspekter till odlingslandskapets roll och konsumentbeteenden.
Efter genomgången kurs ska studenten ha en översiktlig förståelse för mat ur olika perspektiv: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Studenten skall även ha fått en insikt i hållbarhetsfrågor. De olika ämnesområdena behandlas från individnivå till global nivå, liksom från småskaligt till storskaligt. Studenten skall kunna översiktligt redogöra för, och diskutera:
• De basala principerna för matproduktion, både ur ett urbant och ur ett landsbygdsperspektiv.
• Hur matens säkerhet kan tryggas, liksom livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt.
• Vilka matval som idag rekommenderas som mest hälsosamma, och hur matens nyttighet påverkas av hur man odlar och processar mat.
• Matens påverkan på relationell och mental hälsa
• Vilka aktörer som finns i livsmedelskedjan och vilka deras relationer är till varandra.
• Hur maten påverkar samhället och landskapet.
• Vilka faktorer som påverkar konsumentens val av produkter och vilka effekter av dessa val som kan ses i landskapet.
• Vilka utvecklingsvägar finns på livsmedelsområdet givet de trender som påverkar hela livsmedelssystemet.
Innehåll
Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta sker genom föreläsningar med påföljande diskussion på distans, litteratur samt individuellt uppgifter.
Kursen ger en introducerande översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt tas upp på kursen, liksom orsaker till matsvinn. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en översiktlig orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd, och dess påverkan på landskapets utformning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen utgörs av skriftlig examination (distans), deltagande i vissa kurstillfällen (distans), samt deltagande i övriga obligatoriska moment (distans). För godkänd kurs fordras godkänt resultat på skriftlig examination, godkänt deltagande i kurstillfällen samt godkänt resultat på individuella uppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på halvfart under sommartermin.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**Datum/****Ansv. lärare/**Litteratur till kurstillfället
7/6 Love Silow:
Maten i ett globalt perspektiv
Kortversion av regeringens proposition 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige − fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. https://arcgisserver.karlskrona.se/webdata/Dokument/OP2050_utstallning/livsmedelsstrategin_sverige_kortversion_.pdf
Svenska FAO-kommittén (2020). **Inledning – **Förändring kräver systemperspektiv. I Hållbara livsmedelssystem – kunskap, innovation och samarbete. Svenska FAO-kommitténs skriftserie nr 14 ISSN: 1652-9316. sid 6-9. 2020fao_sv_final-.pdf (svenskafaokommitten.se)
13/6 Lotta Nordmark:
Matproduktion – odling av vegetabilier
Elisabeth Ögren och Pauliina Jonsson. Odlingsbeskrivningar för ekologiskt odlade grönsaker. Jordbruksverket P10:12. https://www2.jordbruksverket.se/download/18.6158fe7914f8dfce46a8f47c/1441265400554/p10_12.pdf
Läsanvisningar: Ekologisk grönsaksodling, odlingsbeskrivningar s 4-12, 22-42, 58-60 (ej växtskydd).
20/6 Elisabeth von Essen:
Vegetariska måltider och ätande – mer än bara mat
Fox, N., & Ward, K. J. (2008). You are what you eat? Vegetarianism, health and identity. Social Science & Medicine, 66(12), 2585-2595. doi:10.1016/j.socscimed.2008.02.011
You are what you eat? Vegetarianism, health and identity - ScienceDirect
Shapiro, K. J. (2015). "I am a Vegetarian": Reflections on a Way of Being. Society and Animals, 23(2), 128-147. doi:10.1163/15685306-12341356
“I am a Vegetarian”: Reflections on a Way of Being (wellbeingintlstudiesrepository.org)
von Essen, E. (2021). Young adults’ transition to a plant-based diet as a psychosomatic process: A psychoanalytically informed perspective. Appetite, 157, 105003. doi:https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.105003
von Essen, E., & Mårtensson, F. (2014). Young adults' use of food as a self-therapeutic intervention. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 9:23000, 1-9. doi:10.3402/qhw.v9.23000
doi:10.3402/qhw.v9.23000 (slu.se)
von Essen, E., & Mårtensson, F. (2017). Young adults' use of emotional food memories to build resilience. Appetite, 112, 210-218. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2017.01.036
27/6 Anders Herlin:
Djurhållning och köttproduktion
(Fördjupningslitteratur: se nederst)
Spratt, E., Jordan, J., Winsten, J., Huff, P., van Schaik, C., Grimsbo Jewett, J., Filbert, M., Luhman, J., Meier E. & Paine, L. (2021) Accelerating regenerative grazing to tackle farm, environmental, and societal challenges in the upper Midwest. Journal of Soil and Water Conservation 76: 15A-23A; DOI: https://doi.org/10.2489/jswc.2021.1209A
https://www.jswconline.org/content/jswc/76/1/15A.full.pdf
Leroy, F., Abraini, F., Beal, T., Dominguez-Salas, P., Gregorini, P., Manzano, P., Rowntree, J., van Vliet, S. (2022) Animal board invited review: Animal source foods in healthy, sustainable, and ethical diets – An argument against drastic limitation of livestock in the food system. Animal 16:3 100457 https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100457
4/7 Ingrid Sarlöv-Herlin:
Hur påverkar mat samhälle och landskap
Patrick Mundler, Sophie Laughrea. The contributions of short food supply chains to territorial development: A study of three Quebec territories, Journal of Rural Studies, 45, 2016, 218-229, ISSN 0743-0167, https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2016.04.001.
Maggie Roe, Ingrid Sarlöv Herlin & Suzanne Speak (2016) Identity, food and landscape character in the urban context, Landscape Research, 41:7, 757-772, DOI: 10.1080/01426397.2016.1212324
Gunhild Setten (2005) Farming the heritage: on the production and construction of a personal and practised landscape
heritage, International Journal of Heritage Studies, 11:1, 67-79, DOI: 10.1080/13527250500037054
11/7 Gun Hagström:
Mat och process-metoder, livsmedels-säkerhet
Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet https://pub.epsilon.slu.se/12448/
Fakta om musttillverkning: krossning https://pub.epsilon.slu.se/12449/
Fakta om musttillverkning: pressning https://pub.epsilon.slu.se/12452/
Fakta om musttillverkning: pastörisering https://pub.epsilon.slu.se/12450/
Fakta om musttillverkning: blandning och klarning https://pub.epsilon.slu.se/12455/
Fakta om musttillverkning: fyllning https://pub.epsilon.slu.se/12454/
18/7 Georg Carlsson:
Jordbruk och klimat
Elin Röös, Georg Carlsson, Ferawati Ferawati, Mohammed Hefni, Andreas Stephan, Pernilla Tidåker and Cornelia Witthöft (2018) Less meat, more legumes: prospects and challenges in the transition toward sustainable diets in Sweden. Renewable Agriculture and Food Systems, 35, 192-205. https://doi.org/10.1017/S1742170518000443
25/7 Helena Persson Hovmalm:
Växtförädling för framtidens behov
Framtidens mat – om husdjursavel och växtförädling.
https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/mistra-biotech/publikationer/shaping-our-food/
Sidhänvisningar:
6-19, (domesticering och förädling, historiskt sett, lite grundbegrepp)
32-47, (olika förädlingsmetoder; en överblick)
51-52, (etik i växtförädlingen)
55-61, (regelverk GMO)
Nordic Agriculture and Climate Change – Migitation and Adaptation (pdf):
SLU Grogrunds årsrapport 2021
https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/grogrund/dokument/slu_arsrapport_2021_webb.pdf
1/8 Johan Stenberg:
Växtskydd för matgrödor
Chen et al. 2015. Crop domestication and its impact on naturally selected trophic interactions. Annual Review of Entomology: 60: 35-58.
https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-ento-010814-020601
Muola et al. 2017. Direct and pollinator-mediated effects of herbivory on strawberry and the potential for improved resistance. Frontiers in Plant Science 8: 823. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2017.00823/full
Pinar et al. 2017. Effects of bunch rot (Botrytis cinerea) and powdery mildew (Erysiphe necator) fungal diseases on wine aroma. Frontiers in Chemistry 5: 20. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2017.00020/full
8/8 Annie Drottberger:
Aktörer i livsmedels-kedjan, konsument-frågor
Drottberger, A.; Melin, M.; Lundgren, L. Alternative Food Networks in Food System Transition—Values, Motivation, and Capacity Building among Young Swedish Market Gardeners. Sustainability 2021, 13, 4502. https:// doi.org/10.3390/su13084502. https://www.mdpi.com/2071-1050/13/8/4502/pdf
Fernqvist, F., & Göransson, C. (2021). Future and recent developments in the retail vegetable category–a value chain and food systems approach. International Food and Agribusiness Management Review (slu.se)
J. Pollard, S. F. L. Kirk and J. E. Cade. Factors affecting food choice in relation to fruit and vegetable intake: a review. Nutrition Research Reviews (2002), 15, 373–387, 2002. https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/factors-affecting-food-choice-in-relation-to-fruit- and-vegetable-intake-a-review/10E9F71AC1F88DEAC917088E9D2C3290
L**äsanvisningar för detta tillfälle: se separat dokument på Canvas
15/8 Marie Olsson:
Matens innehåll, odlings- och processeffekter, betydelse för hälsan
Råd om bra matvanor- risk- och nyttohanteringsrapport. Brugård Konde Å., Bjerselius R., Haglund L, Jansson A., Pearson
M., Sanner Färnstrand L.J., Johansson A.-C. Livmedelsverket Rapport 5-2015. (läs mycket översiktligt för att förstå vilka rekommendationerna är) https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2015/rapp-5-hanteringsrapport-slutversion.pdf
Läs för att förstå vilka kostrekommendationerna är:
Läs första hand sid 2, 10-14, 18-22, 23-26, 27-30, 33-36, 37-41, 52-54 (som mest handlar om de stora livsmedelsgrupperna)
Slutsatser sid 7, 9, 17, 32, 43, 45, 48, 50, 51.
Van Boekel M., Fogliano V., Pellegrini N., Stanton C., Scholz G., Lalljie S., Somoza V., Knorr D., Jasti P.R., Eisenbrand G. A review on the beneficial aspects of food processing. Mol. Nutr. Food Res. 2010, 54, 1215–1247. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.200900608
L**äs följande: Sammanfattning, avsnitt 1.1, 1.2, 2, 2.2-2.5, 2.8.2, 3.1 (inte 3.1.1), 3.2 (inkluderande 3.2.1-3.2.3), 4.1
Johansson E., Hussain A., Kuktaite R., Andersson S.C., Olsson M:E: Contribution of Organically Grown Crops to Human Health.
Int. J. Environ. Res. Public Health, 11(4), 3870-3893, 2014; doi:10.3390/ijerph110403870
http://www.mdpi.com/1660-4601/11/4/3870/htm
Matsvinn och förluster vid livsmedelsproduktion - Jordbruksverket.se
Läs websidan (länkarna på sidan är fördjupning för den intresserade, men ingår inte i kurslitteraturen)
22/8 Anna-Lovisa Nynäs:
**Mat och cirkulär bioekonomi **
Kommer senare
**Fördjupning; avsnitt Djurhållning och köttproduktion (ej på hemtentan): **
Wang, L., Delgado-Baquerizo, M., Wang, D., Isbell, F., Liu, J., Feng, C., Liu, J.,
Zhonga, Z., Zhua, H., Yuan, X., Changa, Q. & Liu, C. (2019) Diversifying livestock promotes multidiversity and multifunctionality in managed grasslands. Proceedings of the National Academy of Sciences 116: 6187-6192; DOI: 10.1073/pnas.1807354116
https://www.pnas.org/content/116/13/6187
Cady, R.A. (2020) A Literature Review of GWP*: A proposed method for estimating global warming potential (GWP*) of short-lived climate pollutants like methane. Global Dairy Platform, Rosemont, Illinois, United States, Available at: https://www.globaldairyplatform.com/wp-content/uploads/2020/11/literature-review-of-gwp-nov_20.pdf [2021-04-13]
Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes. (2023) FAO. https://doi.org/10.4060/cc3912en