Skog, skogssektorn och hållbar utveckling
I kursen ingår föreläsningar exkursioner och studiebesök som tillsammans med studenternas eget arbete, enskilt och i studiegrupper ger grundläggande förståelse för ett hållbart brukande av skogsresursen. Såväl ekonomisk, social som ekologisk hållbarhet belyses. Kursen tar sin utgångspunkt i den svenska skogssektorn. Denna är dock mycket internationell och det görs många internationella jämförelser och reflektioner.
Skogssektorn omfattar en lång rad olika aktörer som företrädare för skogsindustrin, skogsägande bolag, enskilda skogsägare, statliga och kommunala myndigheter, certifieringsorganisationer och föreningar som t ex ägnar sig åt naturvård eller friluftsliv. Studenterna ges en överblick och får bekanta sig med hur dessa aktörer arbetar.
Kursen ges även grundläggande kunskaper om skogen och brukandet av skogen. Studenterna tränas i att läsa och förstå vetenskapliga artiklar samt att skriva texter med vetenskapligt och sakligt innehåll.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SV0002-10307 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SV0002
Läsåret 2024/2025
Skog, skogssektorn och hållbar utveckling (SV0002-10146)
2024-09-02 - 2024-10-01
Läsåret 2022/2023
Skog, skogssektorn och hållbar utveckling (SV0002-10167)
2022-08-29 - 2022-09-28
Läsåret 2021/2022
Skog, skogssektorn och hållbar utveckling (SV0002-10347)
2021-08-30 - 2021-09-29
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0002 Skog, skogssektorn och hållbar utveckling, 7,5 Hp
Forest, forest sector and sustainable developmentÄmnen
Skogsbruksvetenskap Företagsekonomi Skogsbruksvetenskap FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och- Naturkunskap 1b
- Samhällskunskap 1b
eller motsvarande kunskaper
Mål
Kursens syfte är att ge studenter grundläggande förståelse för hur olika aktörer från skogens primärproduktion till konsumtion av produkter och andra ekosystemtjänster hänger ihop i ett system, så kallade skogssektorns värdekedjor.
Efter avslutad kurs ska studenterna kunna
beskriva och diskutera skogens roll för olika ekosystemtjänster och dess betydelse i samhället
beskriva och diskutera skogssektorns värdekedjor från primärproduktion fram till slutkonsument
redogöra för ekonomiska-, miljömässiga- och sociala aspekter som är förknippade med en hållbar skogssektor i ett biobaserat samhälle
redogöra för grundläggande svensk markanvändningshistoria kopplat till skogsbruk och skogsindustri
beskriva hur företags- respektive nationalekonomi bidrar till fördjupad förståelse av skogssektorn
visa grundläggande kunskaper i att söka vetenskaplig information, och beskriva hur vetenskaplig litteratur är uppbyggd.
Innehåll
Kursen ger en introduktion till hur skogssektorns värdekedjor utgör delar i biobaserade samhällen, och inkluderar, bortsett från värdekedjor också grundläggande skogliga kunskaper, kunskaper från växande träd till färdiga produkter, inklusive samspelet mellan olika aktörer, industriproduktion och konsumenternas efterfrågan. I kursen identifieras även utmaningar och möjligheter i termer av ekonomiska-, miljömässiga- och sociala faktorer i arbetet för mer hållbara system.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar, seminarium, ett projektarbete samt exkursioner/studiebesök. Gästföreläsningar, studiebesök och exkursioner är obligatoriska moment.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination samt närvaro vid obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en introduktionskurs till ett program.Kursplanen är uppdaterad i enlighet med Utbildningsnämndens beslut 2021-02-11 (§§ 9-10) om huvudområdet Skogsbruksvetenskap och om examenskrav (SLU.sfak.2021.3.1.1-22). Den ersätter därmed SG0269, fastställd av Programnämnden för utbildning inom skog (PN-S) 2020-11-11 (SLU.sfak.2020.3.1.1-447), pga ändrat huvudområde.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Hållbar utveckling : livskvalitet, beteende och teknik Författare: Håkan Gulliksson, Ulf Holmgren ISBN: 9789144151458 [Hållbar utveckling : livskvalitet, beteende och teknik] (https://www.bokus.com/bok/9789144151458/hallbar-utveckling-livskvalitet-beteende-och-teknik/)
- Grundbok för skogsbrukare - Fakta om skog och skogsbruk Författare: Skogsstyrelsen [Grundbok för skogsbrukare - Fakta om skog och skogsbruk] (https://shop.skogsstyrelsen.se/sv/bocker-broschyrer/bocker/grundbok-for-skogsbrukare-fakta-om-skog-och-skogsbruk.html)
- Skogens ekosystemtjänster – status och påverkan Författare: Skogsstyrelsen [Skogens ekosystemtjänster – status och påverkan] (https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/om-oss/rapporter/rapporter-2017/rapport-201713-skogens-ekosystemtjanster---status-och-paverkan.pdf)1)
- Skogsnäringens värdekedjor Definition, dagsläge och angelägna utvecklingsområden Författare: KSLA [Skogsnäringens värdekedjor Definition, dagsläge och angelägna utvecklingsområden] (http://www.ksla.se/wp-content/uploads/2014/04/KSLAT-1-2014_Skogsnaringens-vardekedjor.pdf)