Ny sökning
LV0119

Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn

Kursen bygger på föreläsningar, inbjudna föreläsare, grupparbete, muntlig och skriftlig redovisning av uppgifter


och självstudier.


Kursen ger en introduktion till:



  • livsmedelsproduktion och livsmedelskvalitet



  • livsmedelstillsyn och dess roll i livsmedelskedjan



  • litteratur- och informationssökning



  • presentationsteknik, opponering och argumentation




Kursen behandlar de flesta livsmedelsgrupper med avseende på:



  • Kemisk sammansättning och dess effekter på olika egenskaper hos livsmedlen



  • De vanligaste processerna för förädling av olika råvaror




Information från kursledaren

Välkomna till kursen 'Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn' som är den första kursen inom magisterprogrammet i livsmedelstillsyn.

Välkomnande och upprop till programmet sker digitalt via Zoom den 30 augusti klockan 13:15-15:00.

Zoom: https://slu-se.zoom.us/j/66284820735
Lösenord: 123456

Uppropet är obligatoriskt så det är viktigt att ni redan nu laddar ner och installerar Zoom, se mer information på Studentwebben:

https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/programvara-for-studenter/

------------------------

Upprop och introduktionen till kursen sker den 31 augusti kl. 09:15. Även detta är obligatoriskt. Här får ni möjlighet att ställa eventuella frågor till kursledarna.

Zoom-länk: https://slu-se.zoom.us/j/64565012507
Passcode: Tillsyn

Kursen kommer att ske på distans via Zoom och Teams plattformar. Vi planera dock att skriftlig examination kommer at ske på Campus Ulltuna.

Vi ser framemot att träffa er!

Monika och Sabine

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LV0119-10349 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LV0119

Läsåret 2023/2024

Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn (LV0119-10460)

2023-08-28 - 2023-10-30

Läsåret 2022/2023

Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn (LV0119-10357)

2022-08-29 - 2022-10-31

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Lärandemål samt betygskriterier för LV0119 Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn, 15 hp

Lärandemål 1: Beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper

  • Betyg 3: Generellt beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper med användning av relevant terminologi
  • Betyg 4: Ingående beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper

Lärandemål 2: Beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna

  • Betyg 3: Generellt beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna med användning av relevant terminologi
  • Betyg 4: Ingående beskriva viktiga processteg vid livsmedelstillverkning
  • Betyg 5: Utvärdera processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna

Lärandemål 3: Redogöra för samband mellan råvarans sammansättning, processbarhet och produktkvalitet

  • Betyg 3: Redogöra för hur råvarans sammansättning och struktur förändras under processning
  • Betyg 4: Ingående redogöra för hur sammansättning och struktur hos råvarorna förändras under process och hur förändringen påverkar egenskaper hos det färdiga livsmedlet
  • Betyg 5: Utvärdera hur produktens egenskaper och kvalitet påverkas av råvarans sammansättning och vilka konsekvenser dessa råvaror har för processbarheten

Lärandemål 4: Beskriva och förklara livsmedelskontrollen i Sverige, inklusive ansvariga myndigheter samt kontrollprocessen.

  • Betyg 3: Övergripande beskriva livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen
  • Betyg 4: Ingående beskriva och förklara livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen
  • Betyg 5: Resonera och diskutera kring styrkor och brister i livsmedelskontrollen och kontrollprocessen genom hela livsmedelskedjan

Lärandemål 5: Söka och sammanställa litteratur och information översiktligt samt behärska presentations- och argumentationsteknik

  • Betyg 3: Söka och sammanställa litteratur och information översiktligt samt behärska presentations- och argumentationsteknik
Lärandemål 1* Lärandemål 2* Lärandemål 3* Lärandemål 4* Lärandemål 5

Betyg3

Generellt beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper med användning av relevant terminologi

Generellt beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna med användning av relevant terminologi Redogöra för hur råvarans sammansättning och struktur förändras under processning Övergripande beskriva livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen Söka och sammanställa litteratur och information översiktligt samt behärska presentations- och argumentationsteknik

Betyg4

Ingående beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper Ingående beskriva viktiga processteg vid livsmedelstillverkning Ingående redogöra för hur sammansättning och struktur hos råvarorna förändras under process och hur förändringen påverkar egenskaper hos det färdiga livsmedlet Ingående beskriva och förklara livsmedelskontrollen inklusive ansvariga myndigheter och kontrollprocessen

Betyg5

Utvärdera processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna Utvärdera hur produktens egenskaper och kvalitet påverkas av råvarans sammansättning och vilka konsekvenser dessa råvaror har för processbarheten Resonera och diskutera kring styrkor och brister i livsmedelskontrollen och kontrollprocessen genom hela livsmedelskedjan

*För att student ska kunna få högre betyg än godkänt (4 eller 5) ställs krav på att inlämningsuppgifter i kursen ska vara avklarade inom utsatt tid. Högre betyg än godkänt kan erhållas till och med 1:a möjliga omtentamenstillfälle.

Litteraturlista

  1. Livsmedelsvetenskap Författare: Annica Nylander, Lena Jonsson, Ingela Marklinder, Margaretha Nydahl ISBN: 9789144095677 [Livsmedelsvetenskap] (https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/omvardnad-och-vard/naringslara/livsmedelsvetenskap) Kommentar: Andra upplagan

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Livsmedelstillsyn - magisterprogram Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0119 Anmälningskod: SLU-10349 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%