Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem
Kursen är innehåller föreläsningar, seminarier och eget arbete. Under dessa moment ingår teoriavsnitt rörande innovationsprocesser och innovationssystem, innovationsmanagement, projektledning och –organisation, samt bedömning av olika scenarier utifrån hållbarhetsperspektiv. Kursen är uppbyggd kring projekt med verkliga fall där studenter i grupp skall arbeta fram en egen projektplan för ett innovationsprojekt med koppling till ett hållbart livsmedelssystem. Projekten ska ha en helhetssyn och därför samarbetar studenterna med representanter för livsmedelsindustri, rådgivare och lantbrukare. Under projektets gång har gruppen kontakt med fallföretag/-organisation och löpande handledning och delredovisningar/workshops sker löpande. Web-baserade kommunikationsverktyg kommer att användas under kursen och kursen kan läsas från fler campus samtidigt.
Information från kursledaren
Schedule, digital course room in Zoom, and important note on the first two weeks - LV0102
Welcome to the course "project management for innovaiton in sustainable food systems", spring 2022.
Due to the current spread of Covid in Sweden after the holidays, we have come to the decision to move all course online the first two weeks of the course. This mean that we will not have any lessons in Uppsala until the first week in February.
It is unfortunate that we will not be able to meet in real life, as we build the course together as a group. But we hope that the situation will get better soon and we in the teacher team will do our very best to facilitate your course activities online the first weeks.
we will use one Zoom room for all course activities unless something else has been announced. You find the link to the digital course room below.
We are looking forward to meet you at course start the 17th of January - Online.
If you have any questions or concerns, please contact me.
Kind regards, Fredrik (course leader)
Digital course room (Zoom)
Join Zoom Meeting
https://slu-se.zoom.us/j/65187429454
Meeting ID: 651 8742 9454
Passcode: LV0102
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0102-30158 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0102
Läsåret 2022/2023
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30052)
2023-01-16 - 2023-03-21
Läsåret 2020/2021
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30263)
2021-01-18 - 2021-03-23
Läsåret 2019/2020
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30063)
2020-01-20 - 2020-03-24
Läsåret 2018/2019
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30065)
2019-01-21 - 2019-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0102 Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem, 15,0 Hp
Project management for innovation in sustainable food systemsÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
A1F
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
* 120 hp på grundnivå* 15 hp livsmedelsvetenskap på avancerad nivå
* engelska 6
Mål
Syftesbeskrivning
Syftet med kursen är att skapa förståelse för hur innovationssystem ser ut och fungerar, och hur processer för innovation och produktutveckling inom livsmedelsområdet kan se ut och ledas. Projekt- och processledning och förståelse för hur organisationer och grupper fungerar är viktiga komponenter som ingår i kursen som syftar till att ge yrkesförberedande färdigheter. Utifrån verkliga fall skall kursdeltagarna kunna presentera realistiska och genomförbara förslag till projekt med koppling till livsmedelsområdet. Kursen bygger på Action Learning för att träna ledarskap, problemlösning i grupp, hållbarhet ur ett systemperspektiv samtidigt som ett problem skall lösas. Hållbarhetsaspekter utifrån olika nivåer i livsmedelssystemet, från företagets perspektiv till globala hållbarhetsmål, integreras i kursen i alla delar.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenterna:
kunna beskriva, förklara och redogöra för kunskaps- och innovationssystem inom livsmedelsområdet
ha kännedom om processer för innovation och produktutveckling i livsmedelssystemet, och utvecklat färdigheter om hur dessa processer kan ledas och organiseras
förstå och bedöma hur innovation och produktutveckling kan ske utifrån långsiktiga hållbarhetsperspektiv
kunna sammankoppla innovations- och utvecklingsprocessen med slutanvändarnas behov, önskemål och efterfrågan
ha ökat sin kompetens kring systemtänkande och förmåga att integrera flera olika systemperspektiv (e.g. innovationssystem, kunskapssystem, livsmedelssystem, produktionssystem, företag/organisationer som system)
kunna samla in, analysera, utvärdera och sammanställa material från olika källor med syftet att föreslå och genomföra ett innovations-/produktutvecklingsprojekt inom livsmedelsområdet
genom erhållen strategisk kompetens kunna utvärdera olika alternativa utvecklingsvägar eller scenarier utifrån långsiktiga hålbarhetsvisioner
ha stärkt sina kompetenser kring skriftlig- och muntlig kommunikation och kunna lägga fram förslag på genomförbara innovations- och utvecklingsprojekt
Innehåll
Kursen är innehåller föreläsningar, seminarier och eget arbete. Under dessa moment ingår teoriavsnitt rörande innovationsprocesser och innovationssystem, innovationsmanagement, projektledning och –organisation, samt bedömning av olika scenarier utifrån hållbarhetsperspektiv. Kursen är uppbyggd kring projekt med verkliga fall där studenter i grupp skall arbeta fram en egen projektplan för ett innovationsprojekt med koppling till ett hållbart livsmedelssystem. Projekten ska ha en helhetssyn och därför samarbetar studenterna med representanter för livsmedelsindustri, rådgivare och lantbrukare. Under projektets gång har gruppen kontakt med fallföretag/-organisation och löpande handledning och delredovisningar/workshops sker löpande. Web-baserade kommunikationsverktyg kommer att användas under kursen och kursen kan läsas från fler campus samtidigt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs närvaro på obligatoriska moment (e.g. seminarier/workshops/presentationer/handledning), inlämningar, samt godkänt på projektarbete (skriftlig och muntlig presentation, samt utvärdering av projektarbete).
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Betygskriterier
Grading criteria is avialable at the Canvas course page
Litteraturlista
- Innovation management and new product development, 7th ed. (Pearson) Författare: Paul Trott ISBN: 978-1-292-25153-3 (print) [Innovation management and new product development, 7th ed. (Pearson)] (https://www.pearson.com/uk/educators/higher-education-educators/product/Trott-Innovation-Management-and-New-Product-Development-Instructor-s-Manual-on-the-Web-7th-Edition/9781292251530.html) Kommentar: This is the main course book and it will be used throughout the course. The previous edition (6th ed.) also works, but the newer version has been restructured quite much, which mean that the contents within the chapters does not correspond with each other. The earlier version is available at the SLU library.
- Innovation in agri-food systems Författare: Editors: Jongen & Meulenberg ISBN: 978-90-76998-65-7 [Innovation in agri-food systems ] (https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/978-90-8686-666-3) Kommentar: Selected parts (e.g. chapter 2). Book is available if logged in to the SLU network, wither at campus or through VPN