Produktion och förädling av frukt, bär och vin
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2024-11-14
Andra kursvärderingar för BI1306
Läsåret 2023/2024
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10269)
2023-08-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10310)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10150)
2021-08-30 - 2021-11-01
Läsåret 2020/2021
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10146)
2020-08-31 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10292)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10133)
2018-09-03 - 2018-11-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1306 Produktion och förädling av frukt, bär och vin, 15,0 Hp
Production and processing of fruits, berries and grapevineÄmnen
Trädgårdsvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Seminarier | 5,0 | 0010 |
Pomologi, laborationer, studiebesök | 4,0 | 0020 |
Produktionsplan | 3,0 | 0030 |
Odlingslaboration | 3,0 | 0040 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp biologi eller 60 hp trädgårdsvetenskapMål
Kursen är en påbyggnadskurs som omfattar biologiska, teknologiska, ekonomiska och kvalitetsmässiga frågeställningar vid frukt-, bär- och vinproduktion samt förädling. Kursen innehåller kulturernas produktionskrav och inverkan på miljö, odlingsteknik och kvalitetsaspekter i olika odlingssystem. De fysiologiska och teknologiska grunderna samt skördereglerande åtgärder och prognos behandlas. Produktionen studeras även ur ett ekonomiskt och socialt hållbarhetsperspektiv.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
värdera odlingsplatsens och grödans specifika krav samt grödans inverkan på miljön.
redogöra för vinplantors, frukt- och bärväxters morfologiska och fysiologiska egenskaper och kunna sammankoppla dem med odlingssystemen och odlingstekniken.
redogöra för specifika krav i olika odlingssystem och kunna diskutera metodik för etablering, skötsel och skörd.
förstå och tillämpa hur plantornas tillväxt och avkastning samt produktkvalitet kan påverkas genom åtgärder i odlingen, samt visa förståelse för skördereglerande åtgärder och skördeprognos.
redogöra för metoder för lagring av frukt och bär
förstå ekonomiska förutsättningar för produktionsplanering av fleråriga hortikulturella grödor
ha översiktligt förståelse för kvalitetskriterier och livsmedelshygien vid vidareförädling av frukt och bär.
Innehåll
Förutsättningar, ur ett ekonomiskt och socialt uthålligt perspektiv, för produktion av vindruvor, frukt och bär på friland, i tunnel och i växthus vid kallare klimat.
Odlingsbetingelser (klimat samt växtmaterial) som lämpar sig för produktion av vindruvor, frukt och bär samt hur betingelserna kan modifieras med odlingsteknik.
Pomologi över de vanligaste producerade frukterna i Sverige.
Genomgång av olika produktionsinriktningar.
Produktionsplanering för frukt-, bär- och vinproduktion samt analys av produktionsplanen, riskbedömning och åtgärder.
Seminarier över viktiga frågeställningar ur hållbarhets, ekonomiskt och socialt perspektiv inom frukt-, bär- och vinproduktion.
Tillämpad vidareförädling av frukt, bär och vindruvor.
Schemalagda övningar, exkursioner och seminarier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen består av muntlig och skriftlig examinering. För godkänd kurs fordras godkänd examination och närvaro vid obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Författare: Westwood Melvin N
**Temperate-Zone Pomology physiology and culture, Third edition
****ISBN: **978-1-60469-070-5
Baslitteratur
**Författare: **Tahir Ibrahim
**Fruktodling och efterskördbehandling
****Länk: **http://www2.jordbruksverket.se/download/18.ac526c214a28250ac22dd94/1418032170638/ovr331.pdf
**ISBN: **978-91-86417-88-8
**Författare: Creasy Glen L and Creasy **Leroy L
**Grapes
****Länk: **https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2018/20183233432.pdf
**ISBN: **9781786391377
**Författare: ** Barney Danny L
**Commercial red raspberry production
****Länk: **https://catalog.extension.oregonstate.edu/sites/catalog/files/project/pdf/pnw598.pdf
**ISBN: **PNW 598 October 2007
**Författare: Handcock **James F
**Strawberries
****ISBN: **0-85199-339-7
**Kommentar: **det finns en nyare upplaga av denna bok också från år 2020, men det är inte säkert att den kommer att finnas på biblioteket inför kursstart.
**Författare: ** Funt Richard C and Hall Harvey K
**Raspberries
****Länk: **https://www.cabdirect.org/cabdirect/FullTextPDF/2013/20133131748.pdf
**ISBN: **978-1-84593-791-1
**Författare: ** Retamales Jorge B and Hancock James F
**Blueberries
****Länk: **https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2018/20183218043.pdf
**ISBN: **978-1-78064-726-5
Författare: Husaini Amjad M and Neri Davide
**Strawberry - Growth, development and diseases
****Länk: **https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2016/20163346597.pdf
**ISBN: **978-1-78064-633-3
**Kommentar: **I denna bok är det främst kap 1, 7,8, 9 och 14 som ingår i kursen.
**Pomologi - äpple
****Länk: **http://appelappen.nordiskamuseet.se/start/#/tab/mer/429
**Författare: **Nordiska museet
**Kommentar: **Det finns även en app att ladda ner på denna hemmasida.
Författare: Inger Hjalmarson Inger2020
Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens kolnarkivsvärdar rekommenderar. Till pomologin framförallt sid 10-13
ISBN: 978-91-576-9682-3
Finnas att beställa på: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/bocker/aldre-applesorter-for-dagens-tradgardar/
Författare: Hjalmarsson Inger 2022
Älskade jordgubbar – Ett bärkraftigt kulturarv i Nationella genbanken
ISBN: 978-91-576-9912-1
**Författare: **Keller Markus 2020
**The science of Grapevines
****Länk: **https://www.sciencedirect.com/book/9780128163658/the-science-of-grapevines
**Författare: ** Skelton Stephen 2009
**An introduction to commercial grape growing for wine production
****ISBN: **9780951470329