Ny sökning
BI1254

Grundkurs - biologi och miljövetenskap

Kursens föreläsningar, övningar, studiebesök, exkursioner och studieresor, behandlar



  • biologiska och geologiska naturresurser, deras förekomst och hur de brukas för att generera varor och tjänster



  • jordklotets uppbyggnad, plattektonik och processer som formar berggrunden



  • sammansättning och egenskaper hos de vanligaste bergartsbildande mineralen och bergarterna



  • isavsmältningens och strandförskjutningens effekter på jordarternas fördelning i landskapet



  • vittring, frostfenomen, erosion samt massrörelser



  • jordartslära och jordartens betydelse för markens egenskaper



  • det hydrologiska kretsloppet och vattenbalans



  • grundvattnets bildning och förekomst i landskapet



  • förekomst, bindning och rörelse av vatten och näringsämnen



  • vattnet som resurs och mänsklig påverkan på vattenbalansen och vattenkvaliteten



  • marken som system och dess olika komponenter, samt dess betydelse som växtplats



  • grundläggande matematik



  • introduktion till etisk argumentation och hållbart naturresursutnyttjande



  • kartografi och tolkning av olika karttyper



  • allmän bibliotekskunskap och studieteknik



  • muntlig och skriftlig presentation.




På exkursioner besöks naturmiljöer för att öka kunskapen om geologiska förhållanden samt om bruket och förvaltningen av naturresurser i Sverige. För att ge inblick i möjlig framtida yrkesroll görs också studiebesök på några arbetsplatser. Obligatoriska moment är exkursioner, studiebesök och vissa övningar.


Information från kursledaren

Hej och välkommen till Grundkurs – biologi och miljövetenskap, BI1254!

Detta är den första kurs du läser på utbildningen och den ska ge introduktion till universitetsstudier, grundkunskaper om landskapets uppbyggnad och om vattnet i naturen, samt en inblick i olika områden kopplade till biologi och miljövetenskap. Kursen innehåller också repetition av viss gymnasiematte samt moment där du får träna olika färdigheter som t.ex. att skriva uppsats och göra muntliga presentationer.

Kursen ligger under första halvan av höstterminen och går på heltid. Under resten av höstterminen läses kemi (se programhemsidan för att se övriga kurser på utbildningen).

SLU följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande distans mellan personer och det innebär att det inte får vara så många studenter samtidigt på Campus nu i början av terminen. Därför kommer din undervisning på den här kursen att ske omväxlande på Campus, i fält och på distans. De flesta föreläsningarna kommer att ske på distans medan många övningar kommer att göras i fält och på lab, i mindre grupper. När vi kommunicerar på distans använder vi ett kommunikationsverktyg som heter Zoom och arbetsmaterial och instruktioner kommer att finnas på en Plattform som heter Canvas. Canvas kan du nå när du är registrerad på kursen (se nedan).

Vi har kursstarten på Campus och kommer då att gå igenom allt detta ordentligt.

Kursschemat är ännu preliminärt - vi kommer att slipa lite mer på upplägget av de olika momenten men huvudsakligen kommer det att se ut som det gör nu.

Värt att notera är att vi gör exkursioner i Ultunas närhet under de första veckorna. Det är alltså viktigt att redan från börja ha med stövlar/kängor och regnkläder. En cykel kan också vara bra att ha även om det också går att ta sig till exkursionslokalerna med buss och promenad.

Kurslitteratur till första kursen går att köpa fr.o.m. kursstart i Servicecenter i Ull hus här på Campus. En del material finns också på CANVAS.

Om du inte redan är registrerad då blir du det genom att närvara vid uppropet den 31 augusti. I fortsättningen kommer du att registrera dig själv på kurser. Skulle du vid kursstart ha förkylningssymptom och därmed inte kan närvara vid uppropet, ta kontakt med oss kursledare via mail eller telefon, så vi kan se till att du blir registrerad.

Det är klokt att så tidigt som möjligt hämta ut ditt studentkonto (se https://student.slu.se/studier/nystudent/ ). När du har ditt konto kan du komma in på CANVAS som alltså är den plattform där vi lägger ut så gott som allt material och information kring kursen.

Tips! Om du känner att du behöver fräscha upp dina gymnasiekunskaper i matte och kemi är det klokt att du förbereder dig före terminsstart. Lämplig repetition kan du hitta via följande länkar: Matte - http://www.sommarmatte.se/ och Kemi - https://www.khanacademy.org/ och https://ehinger.nu/undervisning/index.php

Om du har en funktionsnedsättning som gör att du behöver extra tid, avskildhet eller något extra hjälpmedel i undervisningen och vid examinationer –kontakta SLU Funka (så snart som möjligt): Funka@slu.se

Kontakta gärna oss med frågor som gäller kursen (Karin och Gunnel) eller utbildningen (Gunnel)

Vi ses i höst / Karin och Gunnel

Karin.Eklof@slu.se 018 – 67 30 42

Gunnel.Alvenas@slu.se 018 – 67 11 65

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

BI1254-10346 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för BI1254

Läsåret 2020/2021

Grundkurs - biologi och miljövetenskap (BI1254-10264)

2020-08-31 - 2020-11-01

Läsåret 2019/2020

Grundkurs - biologi och miljövetenskap (BI1254-10126)

2019-09-02 - 2019-10-31

Läsåret 2018/2019

Grundkurs - biologi och miljövetenskap (BI1254-10115)

2018-09-03 - 2018-11-11

Läsåret 2017/2018

Grundkurs - biologi och miljövetenskap (BI1254-10030)

2017-08-28 - 2017-11-05

Läsåret 2016/2017

Grundkurs - biologi och miljövetenskap (BI1254-10067)

2016-08-29 - 2016-11-06

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

På denna kurs ges betyg G/ej G. För att bli godkänd på kursen ska följande krav vara uppfyllda:

1. Uppsats: godkänd skriftlig och muntlig redovisning

2. Aktivt deltagande i exkursioner samt vid efterföljande bearbetning och redovisning

3. Godkända prov/test/dugga/slutseminarium/hemtenta i:

  • Mineral- och bergartskännedom, jordartskännedom
  • Geologi och hydrologi
  • NKK – Nyttjandet av naturresurser och dess konsekvenser

4. Studiebesök och övningar: aktivt deltagande.

5. Aktivt deltagande i övriga obligatoriska moment som innebär introduktion till universitetsstudier och övning i generella färdigheter:

  • studieteknik
  • biblioteksintroduktion (1 och 2)
  • miljöetik, seminarium

Litteraturlista

  1. Endogena processer och landformer. Vittring sluttningsprocesser, flodverksamhet, vindverksamhet. 2004. Författare: Karl-Erik Perhans ISBN: SBN 91-974044-3-8 Kommentar: Säljes vid kursstart på Servicecenter i Ulls hus på Campus. Pris: 80:-
  2. Exogena processer och landformer. 2003. Författare: Karl-Erik Perhans ISBN: ISBN 91-974044-4-6 Kommentar: Säljes vid kursstart på Servicecenter i Ulls hus på Campus. Pris: 80:-
  3. Istidens landskap. Jordarter och terrängformer. 2002. Författare: Karl-Erik Perhans ISBN: ISBN 91-974044-2-X Kommentar: Säljes vid kursstart på Servicecenter i Ulls hus på Campus. Pris: 70:-
  4. Kompendium i hydrologi. Kurs Geologi och hydrologi Kommentar: Säljs på Servicecenter i Ulls hus på Campus i samband med kursstart. Pris: sammanslaget pris för Hydrologikompendium och exkursionsguide: 180:- Kompendiet har inte ändrats sedan förra året. Även äldre varianter fungerar ganska bra. Dock blir sidhänvisningarna i läsanvisningen inte korrekt när äldre versioner används.
  5. Exkursionsguide Kommentar: Delas ut av kursledaren under kursens gång. Pris: se hydrologikompendium.
  6. En matematikbok med gymnasiematte, t.ex. den du själv hade. Kommentar: Du kan också hitta matteteori på nätet. På Ultunabiblioteket finns några ex att låna av boken: Mot bättre vetande i matematik av Andrejs Dunkels, Bengt Klefsjö, Nilsson I, Näslund R. som också går bra att använda.
  7. Kompletterande litteratur på Canvas 1) Vattnets väg från regn till bäck Författare: Grip, H. & Rodhe, A. 1991 ISBN: Hallgren & Fallgren, Uppsala [Vattnets väg från regn till bäck ] (<https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-307562 >) Kommentar: Boken finns fritt tillgänglig på internet. Du kan nå den genom att klicka på titeln härovan eller via Canvas/Litteratur. Välj sedan "fulltext" i kolumnen till höger.

Om du vill kunna öppna den lite snabbare senare kan det vara klokt att ladda ner den.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Biologi och miljövetenskap - kandidatprogram Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Miljövetenskap Biologi Biologi Miljövetenskap
Kurskod: BI1254 Anmälningskod: SLU-10346 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för vatten och miljö Studietakt: 100%