New search
HV0169

Market-oriented lamb meat production

Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på utfodring, produktkvalitet och ekonomi.



Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnas köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.



Innehåll

- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet

- Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet

- Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet

- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov

- Ekonomi på företagsnivå

- Fårens roll i natur- och landskapsvård

- Produktionsförutsättningar beroende på areal, besättningsstruktur m.m.

- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende

- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning



Praktisk information om kursen:

- Kursen pågår under höstterminen 2021 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.

- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.

- Det obligatoriska tillfället är den 19-21 november.

- Den frivilliga träffen 18-19 september genomförs om tillräckligt många vill delta.

- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas

- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning

Course evaluation

The course evaluation is now closed

HV0169-10298 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for HV0169

Academic year 2023/2024

Market-oriented lamb meat production (HV0169-10052)

2023-08-28 - 2024-01-14

Academic year 2018/2019

Market-oriented lamb meat production (HV0169-30188)

2019-01-21 - 2019-06-09

Syllabus and other information

Grading criteria

Betygskriterier Marknadsinriktad Får och lammproduktion Kurskod HV0169
(2021-08-02)

Lärandemål

Godkänd

Examination av läromålet

1

Förklara hur djurmaterial, utfodrings- och produktionssystem påverkar får- och lammproduktionen under olika förutsättningar.

Studenten beskriver hur olika faktorer som djurmaterial, utfodring, skötsel och produktionssystem påverkar produktionen under olika förutsättningar.

Projektarbete samt hemtentamen

2

Nämna faktorer som styr lönsamheten i får- och lammproduktionen i ett företag och förklara hur en hållbar får- och lammproduktionen kan planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet.

Studenten beskriver faktorer som styr lönsamheten i företag med hållbar får och lammproduktion.

Projektarbete, hemtentamen, quiz/inlämningsuppgifter

3

Utvärdera foderstater till främst tackor och i viss mån lamm.

Studenten redogör för olika fodermedel, tackors och i viss mån växande lamms näringsbehov samt foderbehov för tackor och i viss mån växande lamm.

Projektarbete, hemtentamen, quiz/inlämningsuppgift

4

Beskriva fårens roll i landskapsvården.

Studenten beskriver fårens roll i landskapsvården.

Projektarbete samt hemtentamen

5

Nämna faktorer som påverkar olika aspekter av köttkvalitet.

Studenten redogör för olika faktorer som påverkar köttkvalitet som slaktkroppskvalitet, mörhet, smak, saftighet m.m.

Projektarbete samt hemtentamen

6

Under handledning referera och analysera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur om får- och lammköttsproduktion.

Under handledning granskar och diskuterar studenten vetenskapliga artiklar om får- och lammköttsproduktion.

Läsa och sammanfatta artikel , ställa frågor och besvara frågor

7

Beskriva får- och lammköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav.

Studenten beskriver och redovisar skriftligt en får- och lammköttsproduktion med utgångspunkt från givna förutsättningar. I projektarbetet ska områden som foder, utfodring, köttkvalitet, ekonomi, djurvälfärd, beteende, avel, byggnader, djurhälsa m.m. beaktas.

Projektarbete

Genomförda moment för godkänd kurs

Godkänt

Godkänt deltagande på obligatoriska moment som fysiska träff, obligatoriska quizar, inlämningsuppgifter, diskussioner och övningar.

Godkänd hemtentamen

Godkänt projektarbete

Godkänt skriftlig arbete med vetenskaplig artikel. Arbetet innefattar att läsa och skriftligt sammanfatta en artikel och besvara frågor från annan student på egen sammanfattning.
Läsa ytterligare en artikel och ställa två frågor på annan students sammanfattning av artikeln.

Betygsmoduler

Kursen är uppdelad i tre betygsmoduler om 2,5 poäng vardera. För godkänd kurs krävs att samtliga moment i respektive modul är godkända.

Betygsmodul och poäng

Delmoment

1

2,5 poäng

Grundläggande teori

Instuderingsuppgifter, hemtentamen

2

2,5 poäng

Seminarium och fördjupning

Förberedelser inför obligatorisk träff, obligatorisk träff, referat vetenskaplig artikel

3

2,5 poäng

Projektarbete

Projektarbete

Litterature list

  1. Får Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860 1) Köttforskning på Götala - de första femtio åren! [Köttforskning på Götala - de första femtio åren!] (file:///C:/Users/karinwa/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/R7WC18H1/gotala_50-_ar_2016.pdf) Kommentar: Köttforskning på Götala - de första femtio åren!
  2. SLU Götala nöt- och lammköttsforskning [SLU Götala nöt- och lammköttsforskning] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/gotala-not-och-lammkottscentrum/) Kommentar: SLU Götala nöt- och lammköttsforskning
  3. Institutionen för husdjurens miljö och hälsa [Institutionen för husdjurens miljö och hälsa] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/) Kommentar: Institutionen för husdjurens miljö och hälsa

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19027 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Animal Science
Course code: HV0169 Application code: SLU-10298 Location: Location independent Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Envrionment and Health Pace: 25%